Cand vine vorba de impachetarea sigura a unui colet, recomandam abordarea Paza buna trece primejdia rea. Sau, ca la shaorma, cu de toate. Ia in calcul cele mai negre scenarii si impacheteaza ca atare. Poate ploua in ziua livrarii. Poate ninge. Poate pachetul tau nimereste jos, sub toate celelalte pachete mai grele. Lasa-ti imaginatia sa zburde si protejeaza-ti produsul cat poti de bine.
Pentru a fi acceptate in reteaua postala, trimiterile postale trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii de ambalare:
- trebuie sa fie inchise de catre expeditor intr-un ambalaj intact (fara crapaturi, rupturi), care sa corespunda greutatii, formei si naturii continutului, cat si modului si duratei transportului si sa fie in forme usor de manuit;
- ambalajul si inchiderea trimiterii postale trebuie sa protejeze continutul acesteia in asa fel incat acesta sa nu poata fi deteriorat prin presiune sau prin manipulari succesive si sa se amestece cu continutul altor trimiteri postale, iar accesul la continut sa fie imposibil de realizat fara ca o actiune de spoliere sa fie vizibila;
- agrafele metalice care servesc la inchiderea trimiterilor nu trebuie sa fie taioase si nici sa impiedice executarea serviciului postal;
- este interzis sa se aplice pe trimiterile postale alte etichete decat cele care se raporteaza la serviciile postale sau sa se aplice pe acestea timbre postale si etichete reutilizate;
- trimiterile postale trebuie sa prezinte, pe ambalaj sau anvelopa, spatii suficiente pentru inscrierea indicatiilor de serviciu si aplicarea etichetelor.
In caz ca ai de livrat un obiect mai fragil, care s-ar putea sparge sau indoi cu usurinta, protejeaza-l si din interior, si din exterior. Uite cateva recomandari pentru o impachetare sigura:
Pentru obiectele dintr-o singura bucata, cu parti ascutite sau taioase (ex.: topoare, furci, coase, lopeti, sape etc.) se ambaleaza partea taioasa sau ascutita in vederea evitarii deteriorarii altor obiecte sau accidentarii.
Obiectele din sticla si alte obiecte fragile trebuie sa fie ambalate intr-o cutie rezistenta, umpluta cu materiale protectoare corespunzatoare. Orice frecare sau lovire in cursul transportului, fie intre obiecte, fie intre obiecte si peretii cutiei, trebuie sa fie impiedicata.
Lichidele si corpurile usor lichefiabile trebuie sa fie inchise in recipienti perfect etansi. Fiecare recipient trebuie sa fie plasat intr-o cutie speciala, rezistenta, prevazuta cu material protector corespunzator in cantitate suficienta pentru a absorbi lichidul in caz de spargere a recipientului. Capacul cutiei trebuie sa fie fixat astfel incat sa nu poata sa se detaseze cu usurinta.
Corpurile grase greu lichefiabile, cum ar fi: unguenti, sapunul moale, rasinile etc., precum si gogosile viermilor de matase al caror transport ofera mai putine inconveniente, trebuie sa fie inchise intr-un prim ambalaj (cutie, sac de panza, material plastic etc.), plasat el insusi intr-o cutie suficient de rezistenta pentru a impiedica scurgerile de continut.
Semintele, faina sau alte corpuri ce se pot risipi se protejeaza:
- in dublu ambalaj din panza rezistenta, sac, material plastic etc.;
- saci din hartie sau pungi duble introduse intr-un alt ambalaj din panza, sac etc.;
- saci de hartie, panza sau material plastic introdusi in lazi.
Pudrele sau prafurile uscate colorante, cum ar fi albastru de anilina, nu sunt admise decat in cutii de metal perfect etanse, plasate, la randul lor, in cutii rezistente sau lazi de lemn, cu material absorbant si protector corespunzator intre cele doua ambalaje.
Pudrele sau prafurile uscate necolorante trebuie sa fie plasate in recipienti (cuti, saci) rezistenti, impermeabili. Acesti recipienti trebuie sa fie ei insisi inchisi intr-o cutie solida sau lada de lemn.
Albinele vii, roiuri, matca, trebuie sa fie inchise in cutii concepute in asa fel incat sa se evite orice pericol. In conditii similare, se ambaleaza lipitorile si parazitii, care se accepta numai in circuit international.
Filmele cinematografice se ambaleaza in cutii din metal sau lemn.
Aparatura, componentele electronice sau de precizie, instrumentele muzicale (ex.: aparate de radio, televizoare, tuburi electronice, becuri de iluminat, tuburi fluorescente etc.) se protejeaza in ambalaje special prevazute cu resoarte pentru amortizarea socurilor si cu posibilitati de protejare a continutului (ex.: lazi umplute cu polistiren expandat, rumegus, vata, talas, carton ondulat etc.). Pe ambalaj se inscriu mentiunile “Vertical” si “A se feri de umezeala”.
Metalele pretioase trebuie ambalate fie intr-o cutie de metal rezistent, fie intr-o caseta de lemn. Aceasta trebuie sa aiba o grosime minima de 1 cm pentru colete cu greutatea pana la 10 kg si de 1,5 cm pentru coletele cu greutatea mai mare de 10 kg. Ambalajul poate sa fie constituit din doi saci fara cusatura intre ei, formand un dublu ambalaj. Atunci cand se folosesc casete de lemn contra placate, grosimea lor poate fi limitata la 5 mm, cu conditia ca marginile sa fie intarite cu corniere.
Organele sau partile anatomice expediate pentru analiza se prezinta conditionate in ambalaj interior din cutii metalice ermetic inchise, introduse in lazi de lemn umplute cu material absorbant (rumegus, talas, vata etc.) Se admit numai adresate laboratoarelor de analiza. In caz de suspiciuni privind declararea continutului, se pretinde deschiderea la prezentare, iar daca expeditorul nu accepta, trimiterea se refuza.
Blanurile sau pieile de rozatoare neprelucrate se prezinta in ambalaje obisnuite. Expeditorul prezinta certificat veterinar care insoteste trimiterea si se inmaneaza destinatarului.
Transportul pomilor de iarna (brad si molid sau arbori de ornament) se poate face numai insotit de acte legale, cum ar fi: bon sau factura de la unitatea vanzatoare. Se admit numai in circuitul intern.
Fructele proaspete (mere, pere, gutui etc.) se protejeaza in containere din lemn sau material plastic, lazi prevazute cu orificii pentru aerisire, astfel incat sa nu provoace murdarirea celorlalte trimiteri. Se admit numai in circuitul intern.