Cu totii ne dorim ca perioada de cautare a unui loc de munca sa fie scurta si sa gasim exact ce ne dorim, fie ca vom continua sa lucram in tara sau in afara ei.
Plecarea in strainatate este o decizie importanta si curajoasa. Iti va deschide noi oportunitati atat personale, cat si profesionale si te va ajuta sa iti realizezi visurile.
Pe OLX sunt peste 500 de anunturi pentru lucrul in strainatate si tot atatea oportunitati de a-ti imbunatati semnificativ viata. Insa mutatul in alta tara vine si cu riscuri pe care le luam foarte in serios, atitudine pe care ti-o recomandam si tie.
Impreuna cu Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane (ANITP) am creat o lista utila de sfaturi de care sa tii cont atunci cand iei in calcul un loc de munca in afara.
- Ti s-a facut o propunere? Verifica in detaliu orice oferta primita.
- Verifica legalitateafirmei de intermediere a fortei de munca (certificatul de inregistrare eliberat de Registrul Comertului, statutul firmei, lista de firme acreditate de pe site-ul Inspectoratului Teritorial de Munca al fiecarui judet etc.)
- Verifica in detaliu firma angajatoare la care urmeaza sa iti desfasori activitatea, atat pe site-urile de specialitate, cat si istoricul de pe retelele de socializare (din grupurile destinate locurilor de munca)
- Pentru a lucra in strainatate ai nevoie de un contract de munca sau de oinvitatie oficiala de la un angajator din afara Romaniei. Incepand cu 2009, cetatenii romani pot munci pe teritoriul U.E fara invitatie din partea unui angajator.
- Nu parasi niciodata tara fara un contract semnat cu firma angajatoare din strainatate! Contractul de munca trebuie intocmit in cel putin 2 exemplare si scris intr-o limba pe care o cunosti foarte bine (si in limba romana).
- Inainte de a semna contractul de munca, pentru siguranta si daca este posibil, consulta un jurist. Nu semna niciodata un document fara a-i cunoaste continutul!
- Angajatorul din afara Romaniei sau firma intermediara, de obicei, nu acopera cheltuielile pentru obtinerea pasaportului, vizei sau cheltuielile de transport, deci nu accepta aranjamente in contul firmei de intermediere sau plata altor comisioane! Agentul de plasare nu are dreptul legal de a percepe tarif de mediere, comisioane sau alte taxe!
- Viza turistica, de studii sau alt tip de viza nu iti da dreptul sa muncesti legal. Angajarea avand la baza o astfel de viza este ilegala si poti fi amendat/a, arestat/a, sau deportat/a. In acest caz, angajatorul te poate manipula, impunandu-ti sa faci tot ceea ce doreste.
- Intereseaza-te care este salariul mediu in tara in care ti se propune sa lucrezi.
- Verifica daca salariul propus iti va permite sa acoperi cheltuielile pe care le vei avea in tara respectiva (cazare, mancare, haine).
- Evita semnarea unui contract cu specificatii evazive de genul: “si alte tipuri de activitati” sau “toate activitatile la cererea angajatorului”.
- Invata limba tarii sau cateva cuvinte uzuale in limba tarii de destinatie pentru a cere ajutor daca vei avea nevoie.
- Nu da nimanui actele tale de identitate sau alte documente importante.
- Nu accepta sa perfectezi documentele si sa ti se plateasca drumul in credit sau cu imprumut.
- In ciuda masurilor luate, lucurile nu merg asa cum doresti? Iti recomandam sa:
- Retii orice informatie privind locatia in care te afli (adresa, telefon, nume etc.).
- Informezi orice persoana cu care intri in contact despre faptul ca esti o victima a traficului de persoane.
- Transmiti un mesaj de ajutor catre o ruda apropiata sau un prieten din tara (prin telefon, e-mail, sms etc.).
- Daca esti in Romania, apeleaza gratuit linia telefonica 0 800.800.678, iar daca te afli in strainatate apeleaza la numarul 021.313.31.00 sau la numarul reprezentantei diplomatice a Romaniei din tara respectiva.
Cui te poti adresa pentru a ajuta o victima a traficului de persoane?
- Politiei 112
- Misiunilor diplomatice ale Romaniei in strainatate
- Liniei Telverde a ANITP: 0 800 800 678
- Organizatiilor neguvernamentale
Acum ca stii la ce semne sa fii atent/a in legatura cu exploatarea prin munca, este posibil sa te intereseze si cum sa previi exploatarea sexuala.