Plecarea in strainatate este o decizie importanta si curajoasa. Iti va deschide noi oportunitati atat personale, cat si profesionale si te va ajuta sa iti realizezi visurile.
Pe OLX sunt peste 500 de anunturi pentru lucrul in strainatate si tot atatea oportunitati de a-ti imbunatati semnificativ viata. Insa mutatul in alta tara vine si cu riscuri pe care le luam foarte in serios, atitudine pe care ti-o recomandam si tie.
Impreuna cu Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane (ANITP) am creat o lista utila de sfaturi de care sa tii cont atunci cand iei in calcul un loc de munca in afara.
De cele mai multe ori, recrutarea victimelor are loc prin abordarea directa de catre recrutor, prin intermediul anunturilor de oferire a unui loc de munca sau a unei oportunitati financiare de nerefuzat.
Poti fi in situatie de risc daca o persoana straina, un prieten, o ruda pe care nu ai vazut-o de mult timp devine foarte amabila si:
- Iti ofera un loc de munca rapid si bine platit si promite ca se va ocupa de tot, inclusiv de plata cheltuielilor de drum.
- Evita sa povesteasca despre el/ea, dar se lauda cu venituri mari si bunuri personale de valoare.
- Evita sa dea toate detaliile despre angajator, locatie, conditiile de munca si viata, plata si alte aspecte esentiale.
- Incearca sa te controleze, iti retine documentele si telefonul, te urmareste, iar daca refuzi, te ameninta.
De asemenea, in ceea ce priveste anunturile sau ofertele primite in mediul online, pot constitui semnale de alarma urmatoarele:
- Prezentarea unei oferte de munca cu conditii extrem de avantajoase (castig, stil de viata, sarcini de munca foarte usoare) in tara sau strainatate .
- Diferite oferte de lucru on-line si nu numai, de regula insotite de mentiuni precum: “open mind”, castiguri rapide peste medie si activitate discreta - Videochat, asistenta personala
- Casatoria de convenienta.
- Plata unor servicii turistice in strainatate.
Recomandari
- Nu va incredeti orbeste in promisiunile si ofertele celor din jur. Chiar daca primiti propuneri de munca/studii sau calatorii in strainatate din partea unui prieten sau a unei cunostinte, verificati in detaliu propunerea si asigurati-va de veridicitatea acesteia prin mai multe mijloace.
- Evitati ofertele care presupun locuri de munca aparent usoare si castiguri considerabile intr-un timp scurt: saloane de masaj, studiouri de videochat, cluburi de noapte, agentii de manechine si fotomodele.
- Refuzati ofertele de munca ce presupun acoperirea cheltuielilor de drum sau a altor cheltuieli necesare calatoriei de catre angajator.
- Inainte de plecarea in strainatate anuntati o persoana de incredere cu cine, unde si cum plecati din tara.
- Stabiliti o parola/semn de recunoastere pe care sa o folositi in comunicarea cu persoanele din tara, in situatia in care aveti probleme si nu puteti transmite acest lucru in mod direct.
- Faceti mai multe copii ale tuturor actelor necesare pentru calatorie si pastrati-le in diferite locuri.
- Notati-va coordonatele misiunii diplomatice sau ale oficiului consular al Romaniei din tara de destinatie.
- Nu predati nimanui actele personale de identitate (cu exceptia oficialitatilor de la vama/politie).
Cui te poti adresa pentru a ajuta o victima a traficului de persoane?
- Politiei 112
- Misiunilor diplomatice ale Romaniei in strainatate
- Liniei Telverde a ANITP: 0 800 800 678
- Organizatiilor neguvernamentale
Acum ca stii la ce semne sa fii atent/a in legatura cu exploatarea sexuala, este posibil sa te intereseze si cum sa previi exploatarea prin munca.