OLX iti ofera un mediu sigur de tranzactionare pentru tot ce iti doresti. Insa si aici apar tentative ale celor care vor sa profite de inocenta celorlalti, la fel ca hotii de buzunare din piete. Pentru a te proteja, iti expunem aici cele mai frecvente si periculoase infractiuni cibernetice si modurile in care te poti proteja de ele. Subiectul zilei: prietenii falsi si fenomenul de “phishing”.
“Phishing” vine de la oferirea unei momeli pentru a obtine parole si acces la informatii private. Prin website-uri false, e-mail-uri, SMS-uri sau apeluri telefonic care creeaza foarte bine iluzia ca vin din partea unor companii renumite si de incredere, defraudatorii/sarlatanii incearca sa obtina acces la datele tale personale. Tinta lor: parole, date bancare si alte informatii confidentiale.
Chiar daca devin din ce in ce mai elaborate, metodele de fraudare pot fi usor de reperat daca stii la ce sa te uiti:
- Website-urile false se pot recunoaste atunci cand lipseste “s-ul” din acronimul “https” de la inceputul adresei – acel “s” de la sfarsit marcheaza o conexiune sigura.
- Un alt semn care trebuie sa te faca suspicios este prezenta in adresa website-ului a unor caractere speciale in plus, cum ar fi numerele.
- E-mail-urile false sunt de obicei trimise catre grupuri mari. Asta le permite defraudatorilor sa ajunga rapid la cat mai multi oameni pentru a obtine cat mai multe date intr-un timp scurt.
- Tine minte ca o companie de incredere nu ti se va adresa nepersonalizat, cum ar fi cu “draga client”, ci iti va spune pe nume. Ai grija si la felul in care e redactata adresa de e-mail.
- E-mail-urile si website-urile cu rol de “phishing” contin adesea indemnuri urgente de a-ti schimba imediat parola sau de a intra in cont pentru a nu ti-l pierde.
- Alt mod de a le identifica e ca sunt pline de greseli gramaticale si formulari nenaturale, pentru ca de multe ori sunt traduse cu ajutorul unor motoare automate. O companie serioasa nu ar trimite un astfel de e-mail. Ramai calm si sterge e-mail-ul din inbox.
- Nu raspunde niciodata cand ti se cer, prin e-mail sau telefon, parole si coduri PIN sau CVC/CVV. Nicio companie respectabila nu procedeaza asa. Si nici nu te suna din senin sa iti ceara sa iti confirmi datele personale – fie ca e vorba de adresa, data de nastere, parole sau altele.
- Ignora complet mesajele din inbox sau telefon scrise nenatural, ca de un robot, in care ti se cere sa apelezi un numar din strainatate.
Cum sa te protejezi de tentativele de “phishing":
- Protejeaza-ti calculatorul cu ajutorul celor mai recente versiuni de antivirus si browser.
- Introdu datele personale doar pe pagini pe care le cunosti si care sunt protejate prin criptare. Fii atent ca adresele site-ului accesate sa inceapa cu “https”, nu doar “http”.
- Verifica datele de contact ale website-ului accesat.
- Daca intalnesti formulari nenaturale, care iti atrag atentia, cauta-le pe internet. E posibil ca alti utilizatori sa fi detectat deja tentativa de phishing si sa o fi raportat pentru a-i proteja pe ceilalti.
- Nu deschide niciodata link-uri din e-mail-uri sau SMS-uri care iti par suspecte. Ai incredere in propriul instinct!
- E-mail-urile de la OLX sunt trimise de pe adresa: contact@olx.ro . Daca primesti mesaje de la alt utilizator pe OLX prin e-mail, noi iti vom trimite un mesaj de la o adresa mascata, criptata, in formatul noreply@olx.ro .
Alege intotdeauna varianta care iti asigura cea mai mare siguranta si tine minte cele 5 reguli de aur cand vinzi sau cumperi pe OLX.
Ai gasit un produs interesant si vrei sa il cumperi in siguranta? Nicio problema. Urmeaza cele 5 reguli de aur sau urmeza sfaturile din sectiunea noastra de siguranta.