Legea privind protecția consumatorilor – informații importante
Ca parte la tranzacția online, ai putea avea anumite drepturi în baza reglementărilor privind protecția consumatorilor. Aici dorim să îți prezentăm definițiile și descrierile de bază ale situațiilor protejate prin lege.
Tranzacțiile online
Legea privind protecția consumatorilor se aplică în cazul contractelor de la distanță dintre o firmă (un antreprenor) și un consumator care încheie un acord în afara activităților sale comerciale.
Contractele de la distanță sunt tipul de acorduri online încheiate cu consumatorul în cadrul unui sistem organizat de contractare de la distanță, fără prezența fizică simultană a părților, prin utilizarea exclusivă a unuia sau mai multor mijloace de comunicare de la distanță până la inclusiv finalizarea acordului. În cazul platformei OLX, aceste contracte sunt legate de serviciile Livrare prin OLX.
De exemplu, dacă acționezi în calitate de consumator pentru a cumpăra un telefon de la o firmă folosind Livrare prin OLX, reglementările privind protecția consumatorilor te vor proteja.
Cine este un consumator?
Un consumator este o persoană fizică ce face o tranzacție legală cu un antreprenor, tranzacție care nu este legată în mod direct de firma sau activitatea profesională a acesteia.
Cine este un antreprenor?
Un antreprenor este o persoană fizică, o entitate juridică sau unitatea organizațională care desfășoară în nume propriu o activitate comercială sau profesională. Acesta poate fi un comerciant individual sau o companie comercială.
Când contează cu adevărat drepturile consumatorilor?
Drepturile consumatorilor sunt importante în cazul cumpărăturilor online. În calitate de client al firmei, poți face uz de anumite drepturi care te protejează de diverse situații în care descoperi că nu ești mulțumit(ă) de produsul achiziționat.
Uneori poți descoperi că un produs cumpărat este deteriorat sau diferă de descrierea din anunț. De asemenea, poți descoperi că lipsesc funcții sau caracteristici pe care ar trebui să le dețină produsul sau care au fost garantate de vânzător. În astfel de cazuri, poți depune o plângere împotriva vânzătorului și îți poți exercita drepturile în baza reglementărilor privind protecția consumatorilor (de ex. garanția).
Retragerea din acord
În cazul tranzacției online, un cumpărător care este consumator are la dispoziție cel puțin 14 zile de la data de primire a produselor pentru a trimite o declarație de retragere. Reține că unele firme îți pot asigura o perioadă mai lungă pentru executarea acestui drept.
Returnarea produsului de către consumator trebuie realizată imediat, dar nu mai târziu de 14 zile calendaristice de la data trimiterii declarației. Același lucru este valabil și pentru rambursarea fondurilor de către vânzător. Totuși, vânzătorul poate reține rambursarea fondurilor până la primirea produsului sau până când consumatorul furnizează dovada returnării acestuia, oricare dintre situații survine prima.
Ca urmare a retragerii, contractul va fi considerat nefinalizat și consumatorul va fi responsabil pentru orice diminuare a valorii produsului rezultată în urma utilizării produsului dincolo de ceea ce este necesar pentru a descoperi natura, caracteristicile și funcționarea produsului.
Dreptul de retragere din acord nu se aplică pentru orice tranzacție online. Există anumite produse și servicii care sunt scutite de la dreptul de retragere. Reține că, în unele cazuri, nu poți rezilia acordul și solicita rambursarea fondurilor.
Mai multe informații despre drepturile consumatorilor
Dacă vrei să afli mai multe despre drepturile privind protecția consumatorilor, poți vizita: https://eccromania.ro